koledar dogodkov

Dvorana Vatroslava Lisinskega, Zagreb, IVO POGORELIĆ, sobota, 29. 4. 2023

Legendarni Ivo Pogorelić zavzema na klasični glasbeni sceni posebno mesto. Umetniška in človeška karizma, enkraten talent in inovativni pristop ga uvrščajo med najoriginalnejše osebnosti današnjega časa.

Tokrat bo maestro Pogorelić obiskovalcem koncerta v Lisinskem odstrl svojo novo vizijo del velikih skladateljev, briljantnih skladb Jeana Sibeliusa, Roberta Schumanna, Frédérica Chopina in Franza Schuberta. Večer nas bo popeljal na nepozabno potovanje skozi čas, po katerem se bomo počutili dohovno bogatejši in srečnejši. Koncert, ki ga ne smete izpustiti.

PRAGA / Český Krumlov, Praga, LABODJE JEZERO v državni operi 27. – 30. 5. 2023

Prvi dan: Odhod iz Ljubljane ob 6:00 in vožnja s postanki do Češke. Nadaljevanje vožnje do mesta Český Krumlov in obisk gradu, ki je uvrščen na seznam UNESCO-ve dediščine. Grad je bil prvič omenjen v pesniški zbirki, nastali izpod peresa avstrijskega viteza Ulricha von Lieschtensteina, ki je izšla okoli leta 1420. Ogled gradu z grajskim vodnikom in po ogledu nekaj prostega časa za morebitno kosilo. Nadaljevanje vožnje proti Pragi, kamor boste prispeli v večernih urah. Večerja v hotelu in prenočevanje.
Drugi dan: Po zajtrku vas čaka ogled najpomembnejših znamenitosti in Praški grad je prav gotovo ena tistih, ki jih ne smete spregledati…

J. Massenet: MANON / Državna opera na Dunaju, 30. 4. – 1. 5. 2023

Libreto Puccinijeve opere je nastal po literarni predlogi iz leta 1731 Zgodba viteza Grieuškega in Manon Lescaut (L’histoire du chevalier des Grieux et de Manon Lescaut) avtorja A. Prévosta. S svetovno premiero Manon leta 1884 se je Jules Massenet proslavil kot eden največjih opernih skladateljev tako v tujini kot v svoji rodni Franciji. Občinstvo je že na samem začetku predstava očarala z raznovrstnostjo glasbenih form in bogatim besedilom.

ABONMA SNG OPERA IN BALET MARIBOR

Premiere v sezoni 2022/2023