POKLONIMO SE SPOMINU SREČKA KOSOVELA

ponedeljek, 25. 3. 2024

Odhod avtobusa iz Ljubljane (Tivoli) ob 15h in vožnja do Tomaja, kjer stoji Kosovelova domačija, ki si jo bomo ogledali s prijazno domačinko. Obiskali bomo tudi bližnje pokopališče, kjer je Kosovel pokopan. Sledi obisk sosednje domačije in poskušina nekaterih hišnih dobrot ter ogled kleti. Vožnja do Sežane, obisk predstave, ki se začne ob 20. uri. Po končani predstavi sledi povratek v Ljubljano.

Cena: 99 € pri minimalni udeležbi 20 potnikov

Cena vključuje: prevoz modernega turističnega avtobusa na omenjeni relaciji, cestnine, parkirnine, stroške spremljevalca, vstopnino za Kosovelovo domačijo z ogledom, degustacijo na kmetiji in ogled ter predstavitev domačije, vstopnico za predstavo, stroške organizacije, rezervacij, DDV.

Prijave zbiramo do 18. 3. 2024 na email naslov: info@ines-tours.si.
Ob prijavi potrebujemo: ime in priimek, naslov, email naslov, številko mobilnega telefona.

Več informacij dobite na telefonski številki:040 222 548.

Predstava ob 120. rojstnem dnevu Srečka Kosovela v njegovem rodnem kraju je poklon, ki sta si ga Kosovelov dom in Slovensko stalno gledališče zamislila za počastitev obletnice, ki z umetnostjo izjemnega pesnika, posredno govori tudi o specifiki obmejnega prostora. Čezmejno je tudi sodelovanje, ki povezuje ustanovi v projektu z naslovom VLAK ŠT. 1 2 3 V BODOČNOST, ki bo doživel premiero v ponedeljek, 18. marca ob 20.00 v Kosovelovem domu v Sežani.
Umetniki, ki prihajajo z obeh strani meje, bodo simbolično prikazali čezmejno povezanost na tistem delu Krasa, kjer je Kosovel živel in o katerem je tudi pisal.  18. marec bo letos, prvič razglašen za sežanski kulturni praznik. Odlok o sežanskem kulturnem prazniku določa, da se bodo številna obeležja, prireditve in dogodki odvijali vse do 27. maja, ko se v Sežani spominjajo smrti pesnika Krasa.


Prva etapa te bogate počastitve je koprodukcija z režijo Goričanke Jasmin Kovic, ki je tudi avtorica scenografije. O konceptu predstave je napisala: »Bazo scenarija predstavljajo Kosovelove besede iz različnih obdobij in so predvsem družbeno-kritične narave. Prisluhnili bomo tako proznim tekstom kot daljšim kritičnim razmišljanjem in pesmim, ki jih je namenil človeku in družbi. Ta dva pola bosta upodobila mladi Matej Zemljič in mešana skupina statistov oz. plesalcev-igralcev pod vodstvom koreografinje Petre Štolfa. Ona, poosebitev umetnosti in navdiha, pa bo izzvenela skozi glas Marte Fabris. Skozi spoj petja, avtorske glasbe, videoposnetkov in Kosovelove poezije bo zaživela kritična in utopična pripoved o družbi in človeku, za katero, kljub številnim družbenim regresijam, še vedno ostaja upanje, da se bo nekoč, vsaj delno, uresničila
Scenarista, igralec in tekstopisec Rafael Vončina ter skrbnica Kosovelove sobe Mateja Kralj, sta poznavalca pesnikovega opusa. Njuna zamisel izhaja iz razmišljanja o krutem času, v katerem živimo, kot tudi o večni aktualnosti besed Srečka Kosovela. Metafora vlaka je postala naslov skupnega projekta, saj simbolično predstavlja drvenje sodobne družbe, a tudi možnost novega začetka v odnosu do »narave, sebe, sočloveka, družbe in sveta.«.
K sodelovanju je pristopil tržaški glasbenik Aleksander Ipavec, znan kot avtor glasbenih kulis in zaradi improvizacijskih sposobnosti. Kostume podpisuje Nika Dermastja, projekcije pa Sybil Calligaris.