Muzej Revoltella, Trst

in sprehod po Rilkijevi poti

nedelja, 7. 4. 2024

Odhod iz Ljubljane (Tivoli) ob 9:00 in vožnja do Trsta, kjer si bomo v galeriji moderne umetnosti Revoltella ogledali razstavo Vincenta Van Gogha.

Razstava s prikazom več kot 50 Van Goghovih mojstrovin, ki prihajajo iz muzeja Kroller Muller iz Nizozemske, želi dokumentirati slikarjevo celotno umetniško kariero in njegov strasten odnos do mračnih pokrajin iz rane mladosti. Razstava se posveča temi tkalcev ter deloma slikarjevemu bivanju v Parizu, ki predvsem prikazuje umetnikovo družabno življenje.

Razstava bo obogatena z dvema portretoma gospoda in gospe Ginoux (lastnikov kavarne v Arlesu, ki ju je Van Gogh redno obiskoval). Naslikana sta bila leta 1890, ohranjena pa sta v muzeju Kroller Muller.

Po ogledu razstave prosti čas za kosilo, kavo…. nato se bomo odpeljali proti Devinu, ki je približno 10 km oddaljen od centra Trsta. Sprehodili se bomo po 2 km dolgi Rilkijevi poti. Pot se nahaja med Sesljanom in Devinom, speljana pa je ob robu visokih pečin nad Sesljanskim zalivom. Vvečinoma je položna in ne preveč zahtevna. Po Rainerju Marija Rilkeju, pesniku, ki je nekaj časa tu živel, pa se imenuje v njegovo čast, saj je tu napisal kar nekaj svojih prelepih pesmi.

Pred odhodom proti domu lahko še obiščete Devinski grad, ki je v lasti družine Thurn und Taxis (vstopnina 11 €, minimalno 10 oseb 8,50 €) ali pa si v bližnjem lokalu z razgledom privoščite kozarec pijače. V večernih urah odhod z avtobusom proti Ljubljani, kamor bomo prispeli do 21. ure.

CENA: 66pri min. 30 prijavah 74 € pri min. 25 prijavah 84 € pri min. 20 prijavah

V ceno je vključeno: prevoz na omenjeni relaciji z vsemi spremljajočimi stroški, vstopnico za razstavo, kompetentno vodenje po razstavi, sprehod po Rilkijevi poti, stroški organizacije in rezervacij, DDV.

Možno doplačilo za vstopnino v Devinski grad 11 € (ali 8,50 € ob minimalno 10 osebah)

Svoje prijave pošljite na email: info@ines-tours.si. Ob prijavi potrebujemo vaše ime in priimek, naslov, email naslov, številko mobilnega telefona.

Po prejeti prijavi vam pošljemo račun z vsemi potrebnimi podatki za plačilo.

Program je istočasno tudi obvestilo o odhodu na izlet.

Več informacij dobite na telefonski številki 040 222 548.

Rainer Maria Rilke – Rad pri nekomu bi posedal

Rad pri nekomu bi posedal,
uspaval bi rad ga nocoj.
Rad bi te zibal in gledal,
bedel bi in sanjal s teboj.
Edini v hiši bi vedel rad:
hladna bila je noč.
Poslušal bi tostran in onstran vrat,
tebe in svet zibajoč.
Ure bijoče kličejo se
in čas je prozoren do dna.
In spodaj pozen tujec gre
in moti tujega psa.
Potem je spet mir. Položil drhte
sem nate velike oči:
držijo te nežno in te spuste,
če se kaj premakne v temi.