Odhod iz Ljubljane (Tivoli) ob 14h in vožnja do Maribora. Začetek predstave ob 17h, po predstavi povratek v Ljubljano.

Cena: 55 € vključuje: prevoz z avtobusom na omenjeni relaciji, vstopnico za predstavo, stroške organizacije in rezervacij, DDV.

Prijave zbiramo do 20. 2. 2023.

Don Carlo Italijanska velika opera v petih dejanjih

Libreto Joseph Méry, Camille du Locle (francoski libreto, Achille de Lauzières, Arrigo Boito (italijanski libreto)
Praizvedba opere 11. marec 1867, Salle Le Peletier (Opéra de Paris)

Ko je začel Giuseppe Verdi po francoskem libretu Josepha Méryja in Camilla du Locla za pariško Opero ustvarjati opero Don Carlos, ki je nastala po motivih drame Don Carlos, Infant von Spanien Friedricha Schillerja iz leta 1787, je na svoji uspešni mednarodni poti nanizal že štiriindvajset oper. Že na začetku velja poudariti, da je Schiller pri snovanju svoje drame uporabil več virov, od katerih jih je dobršen del vprašljiv oziroma pod vplivom revizionističnih teorij, špekulacij, govoric ter mitomanskih in senzacionalističnih teženj k škandalom. Kljub temu pa se enotnost med zgodovinskimi dejstvi, dramo in Verdijevo véliko opero (fr. grand opéra) kaže v dejstvu, da je bila za politično in kulturno zbliževanje Španije in Francije ključna poroka španskega kralja Filipa II. s takrat najstniško princeso, Elizabeto de Valois, hčerko kraljice Katarine Medičejske in Henrika II. Vpogled v kompleksna in pogosto tudi konfliktna sorodstvena razmerja pokaže, da je Carlos, naslovni lik Schillerjeve drame in Verdijeve opere, sin španskega kralja Filipa II. in njegove prve žene, Marie Portugalske, ki je zaradi zapletov med porodom umrla le dva dni po Carlosovem rojstvu. Potem ko so Carlosa kmalu po rojstvu zaupali skrbništvu Filipove sestre, regentke Juane Blazne, se je Filip II. leta 1560 poročil z Elizabeto de Valois, s katero se je čustveno zbližal tudi Carlos.

Vaše cenjene prijave nam pošljite na email: info@ines-tours.si.
Potrebujemo vaše ime in priimek, email naslov, telefonsko številko. Plačila se izvršijo na naš poslovni račun, ki ga boste prejeli ob prijavi.

Letak je istočasno tudi obvestilo o odhodu.

Vabljeni! Ljubljana, 11. 1. 2023